Λασίθι

Το ανατολικότερο άκρο της Κρήτης κρύβει μερικές από τις γοητευτικότερες όψεις της Μεγαλονήσου

Τον Άγιο Νικόλαο με τα κομψά νεοκλασικά με την πανέμορφη λίμνη του, τα κορυφαία resorts της Ελούντας με τη σφραγίδα της πολυτέλειας, το ξακουστό νησάκι Σπιναλόγκα με το τραγικό παρελθόν και που σήμερα το επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες με θέα στον πανέμορφο κόλπο του Μιραμπέλλου (mirabello= «κοίτα ωραία»), όπως ονομάστηκε από τους μαγεμένους από το γαλάζιο της θάλασσας Βενετσιάνους, η πρωτεύουσα-στολίδι του νομού Λασιθίου, ο Άγιος Νικόλαος, μας αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο.

Απόλυτη έκφραση του κοσμοπολίτη «Άγιου» – όπως αποκαλείται από τους Κρητικούς – η μυθική λίμνη Βουλισμένη. Με τους τεράστιους κόκκινους βράχους να ορθώνονται σαν τείχη γύρω της, απάνεμο καταφύγιο δεκάδων μικρών σκαφών να λικνίζονται νωχελικά στα «άπατα» νερά της, η γραφική αυτή λίμνη συνδέεται με τη θάλασσα μέσω ενός στενού καναλιού του 1870. Οι θρύλοι και οι εικασίες που συνήθως περιβάλλουν τα υδάτινα μνημεία της φύσης δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από εδώ. Θαυμάστε τη λίμνη από ψηλά και ανακαλύψτε τα καλά φυλαγμένα μυστικά της…Με τα μάτια της φαντασίας σας δείτε τις θεές Άρτεμις και Αθηνά να λούζονται στα απύθμενα νερά της που σύμφωνα με τον αστικό μύθο συνδέονται με το ηφαίστειο τη Σαντορίνης. Ανοιχτά καφέ, μοδάτα μπαρ, πολυτελή εστιατόρια, γραφικά μεζεδοπωλεία – αγαπημένα στέκια των ντόπιων για μια ρακή – προσφέρονται για ώρες ξεκούρασης και απόλαυσης τη μέρα αλλά και για ολονύκτιο ξεφάντωμα το βράδυ με όλη τη πόλη να «γιορτάζει» κάτω στο λιμάνι.

Ατέλειωτες οι παραλίες της περιοχής ατέλειωτες και οι γαλάζιες σημαίες! Η Άμμος, το Αμμούδι, ο Αλμυρός με τους πανύψηλους ευκαλύπτους και τα καλάμια, η Αμμουδάρα για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, το Καραβοστάσι και ο Άγιος Παντελεήμονας για τους πιο ρομαντικούς, η κοσμική Κιτροπλατεία και το μοναδικό Βούλισμα

Η Ελούντα το κοσμικότερο τουριστικό θέρετρο της Κρήτης, πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών αλλά και πολλών διάσημων προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο για 5άστερες διακοπές στις υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές της μονάδες. Δαντελωτές ακρογιαλιές, υπήνεμες αμμουδιές, πεντακάθαρη θάλασσα σε όλο το φάσμα του μπλε∙ κρυστάλλινα νερά, στιλάτο, πανέμορφο περιβάλλον. Η καρδιά του διάσημου θέρετρου χτυπά νύχτα και μέρα στη κεντρική πλατεία με θέα στο λιμάνι και στα αγκυροβολημένα υπερπολυτελή σκάφη των VIP επισκεπτών Μικρά καραβάκια σας περιμένουν για να σας ταξιδέψουν στα άδυτα του μικρού ενετικού φρουρίου. Στο καστρονήσι της Σπιναλόγκα (Μακρά Άκανθος), το νησί των δακρύων.

Το νησί των ζωντανών νεκρών. Ακόμη και η αναφορά στο όνομά της αποτελούσε ταμπού για πολλά χρόνια, καθώς είχε ταυτιστεί με τον πόνο και τη δυστυχία των Χανσενικών που ζούσαν εκεί, στις «μεσκηνιές», απομονωμένοι από την τοπική κοινωνία. Παρ’ όλες όμως τις αντιξοότητες, οι δυστυχισμένες αυτές ψυχές κατάφεραν να αναπτύξουν στο νησί μια ιδιόρρυθμη κοινωνία με τους δικούς της κανόνες.
Στα λιθόστρωτα σοκάκια αναζητώντας τα απομεινάρια του θαυμαστού πολιτισμού που είχαν αναπτύξει οι τότε κάτοικοί της μέσα από το τίποτα. Τα ερείπια των σπιτιών, του νοσοκομείου, του σχολείου.Υποκλιθείτε στην δύναμη αυτών των ανθρώπων που παρά την αρρώστια τους και την κοινωνική περιθωριοποίηση συνέχιζαν να εργάζονται, να μορφώνονται και να ζουν με αξιοπρέπεια μέχρι το 1957. Όταν έφυγε και ο τελευταίος ασθενής, ακολούθησαν χρόνια εγκατάλειψης και ερήμωσης στο νησί, σε μια προσπάθεια να σβηστούν από τη συλλογική μνήμη όσα τραγικά συνέβησαν εκεί.

Το 1970 η νησίδα ανακηρύσσεται προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή. Αρχίζουν οι ανασκαφές, γκρεμίζονται τα κτήρια του Λεπροκομείου και ξεκινούν έργα συντήρησης στα τείχη. Μερικά χρόνια αργότερα, το επιτυχημένο best seller μυθιστόρημα της Βικτώριας Χίσλοπ «Το Νησί» έβαλε τέλος στην απομόνωση. Με κέντρο αναφοράς τη Σπιναλόγκα, η Αγγλίδα συγγραφέας επιχείρησε με επιτυχία να γκρεμίσει την κοινωνική προκατάληψη αναβιώνοντας μια εποχή που κανένας δεν ήθελε να θυμάται.

Σήμερα, η Σπιναλόγκα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κρήτης, με χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο να αποτίουν φόρο τιμής στο μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.

Την  Ιεράπετρα που είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Λασιθίου. Είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και η νοτιότερη της Ελλάδας.

Την τελευταία δεκαετία η Ιεράπετρα αποτελεί έναν από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης και πόλο έλξης Ελλήνων, Ρώσων, Ιταλών και Γερμανών τουριστών, εξαιτίας των βραβευμένων παραλιών της (2ο Ευρωπαϊκό βραβείο παραλιών). Η έντονη νυχτερινή ζωή ξεκινάει από τα ρακάδικα της παραλίας και τελειώνει στα μπαρ στα στενά δρομάκια της πόλης. Τους καλοκαιρινούς μήνες, πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “Κύρβεια”, με πληθώρα συναυλιών και παραστάσεις θεάτρου.

Σήμερα η πόλη είναι το μοναδικό αστικό κέντρο στη νότια Κρήτη, ενώ αποτελεί σπουδαίο εμπορικό κέντρο εξαγωγής αγροτικών προϊόντων προς την Ευρώπη και αποτελεί το κύριο οικονομικό κέντρο του νομού Λασιθίου.

Η Σητεία είναι παράλια κωμόπολη της ανατολικής Κρήτης του νομού Λασιθίου. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, στο δυτικό μυχό του φερώνυμου όρμου, 70 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου Λασιθίου . Είναι πατρίδα του ποιητή του «Ερωτόκριτου» Βιτσέντσου Κορνάρου. Η Σητεία διαθέτει μικρό αεροδρόμιο, μέσω του οποίου συνδέεται με την Αθήνα και τα νησιά του Αγαίου, αποτελεί τουριστικό θέρετρο.

Η πόλη πιθανώς ταυτίζεται με την κλασική και ελληνιστική Ητεία ή Ήτιδα, ή Σηταία, πιθανολογούμενη πατρίδα του Μύσωνα, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Κατά την ελληνική μυθολογία, ο Ηρακλήςσυγκέντρωσε από αυτήν την πόλη (όπως και από ολόκληρη την Κρήτη) πολεμιστές κατά των Λαιστρυγόνων και, νικώντας τους στην κεντρική Ιταλία, ίδρυσε τη νέα Σητεία, λίγο πιο έξω από τη Ρώμη.

Και βέβαια το μοναδικό Φοινικόδασος στο Βάι που βρίσκεται στην Κρήτη, στο νομό Λασιθίου. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Κρήτης δίπλα στη θάλασσα, συγκεκριμένα στις κρητικές ακτές του Καρπάθιου πελάγους, λίγο βορειότερα από το χωριό Παλαίκαστρο και σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από τη Σητεία. Είναι ένα απο τα 19 Αισθητικά Δάση[1] της Ελλάδας στα οποία εντάχθηκε το 1973. Ο λόγος ένταξής του στην κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών είναι η ύπαρξη του ενδημικού Κρητικού φοίνικα. Ο συγκεκριμένος φοίνικας είναι γνωστός από τη Μινωική εποχή και ονομάζεται φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii).

Η έκταση του δάσους είναι 20 εκτάρια και η ονομασία του προέρχεται από την τοπική διάλεκτο, στην οποία οι φοίνικες ονομάζονται Βάγιες ή Βάγια → Βάι. Είναι η πιο μεγάλη έκταση φοινίκων Phoenix theophrastii που υπάρχει στην Κρήτη, καθώς στις άλλες περιοχές του νησιού (περίπου 10) απαντώνται μόνο μικρές συστάδες ή άλση (Πρέβελη, Άγιος Νικήτας), δεν υπάρχει όμως εκτεταμένο δάσος. Το φοινικόδασος είναι περιφραγμένο. Στην περιφραγμένη περιοχή υπάρχει μία μικρή πηγή, η οποία τροφοδοτεί ένα, επίσης μικρό, ρυάκι. Στο ανατολικό άκρο του, προς την παραλία, υπάρχουν θίνες, έδαφος ιδιαίτερα ευνοϊκό για την ανάπτυξη των φοινίκων. Η τοποθεσία του Βάι είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλη την Ευρώπη, λόγω της μοναδικότητάς της: πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν είναι γνωστό δάσος από Phoenix theophrastii.