Αεροδρόμιο Ηρακλείου

heraklion-airportΟ κρατικός αερολιμένας Ηρακλείου ΚΑΗΚ ( ή αλλιώς αεροδρόμιο Νίκου Καζαντζάκη ) είναι ένα διεθνές αεροδρόμιο και αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο αερολιμένα της Ελλάδας. Είναι χτισμένο στην Νέα Αλικαρνασσό και απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο είναι πολύ εύκολη καθώς το αστικό ΚΤΕΛ πραγματοποιεί διαδρομές ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της ημέρας και τα ΤΑΧΙ θα κάνουν την παραλαβή και την μεταφορά των επιβατών ακόμα καλύτερη.

Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου έχει τεράστια ιστορική σημασία καθώς το 1942 οι κατακτητές το μετέτρεψαν σε ένα από τα πιο σωστά οργανωμένα αεροδρόμια της εποχής. Μεγάλο μερίδιο φέρουν και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, καθώς βοήθησαν καταναγκαστικά στο χτίσιμο και την λειτουργεία του. Πολλοί από αυτούς θυμούνται έως σήμερα τις “αγγαρείες” για την κατασκευή και την μεταφορά – φόρτωση νερού στα αεροσκάφη με κανίστρες για να σταλθούν στην Αφρική. Μαρτυρίες – ντοκουμέντα αναφέρουν «οι αγγαρείες στο αεροδρόμιο μας υποχρέωναν να είμαστε αρκετές ώρες εκεί, με το φόβο πάντα μιας αεροπορικής επιδρομής».

Το 1946 ξεκινούν τα επιβατικά δρομολόγια και από τότε ανακαινίζεται και εκσυγχρονίζεται με νέα κτήρια, νέους διαδρόμους και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες υπηρεσίες για την διευκόλυνση των επιβατών.

Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου
“Νίκος Καζαντζάκης”
Ηράκλειο, Κρήτη

Τηλ: +30 2810397800
Φαξ: +30 2810 221700
Κωδικός ΙΑΤΑ: HER
Κωδικός ICAO: LGIR