Καβρός – Γεωργιούπολη – Λίμνη Κουρνά
March 21, 2016
Παλαιόχωρα
March 21, 2016
Show all

Μπάλος

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται 53 χιλ από την πόλη των Χανίων και σχηματίζεται ανάμεσα στη χερσόνησο Τηγάνι και τη δυτική πλευρά του ακρωτηρίου της Γραμβούσας. Μία ματιά αρκεί για να αντιληφθείτε ότι ο Μπάλος δεν είναι απλά μία παραλία, αλλά ένα κομψοτέχνημα της φύσης που έχει πρωταγωνιστήσει σε εκατοντάδες καρτ ποστάλ και έχει λατρευτεί από τις χιλιάδες των τουριστών που κάθε χρόνο φτάνουν ως εδώ.

Υπάρχουν κυρίως δύο τρόποι για να έρθετε στο Μπάλο. Ο ένας είναι να επιβιβαστείτε σε κάποιο από τα καραβάκια που εκτελούν προγραμματισμένα δρομολόγια από το λιμάνι της Κισσάμου μέχρι την παραλία. Έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις απόκρημνες ακτές του ακρωτηρίου της Γραμβούσας, να κολυμπήσετε στα καταγάλανα νερά της νησίδας Ήμερη Γραμβούσα και να επισκεφθείτε το φρούριό της. Ένας άλλος τρόπος για να έρθετε στο Μπάλο είναι οδικώς. Εφόσον οδηγήσετε μέχρι το χωριό Καλυβιανή, θα ακολουθήσετε το χωματόδρομο που ξεκινάει από εκεί και μετά από περίπου 8 χιλ φτάνει στο χώρο στάθμευσης για την παραλία. Στο τέλος του δρόμου θα αντικρίσετε μία καντίνα, καθώς και το κατηφορικό μονοπάτι για την παραλία. Αν και η ανάβαση κατά την επιστροφή ενδέχεται να σας δυσκολέψει, η πεζοπορία είναι σχετικά εύκολη, διαρκεί περίπου 20 λεπτά και σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Η λευκή άμμος χρωματίζει τα ζεστά και ρηχά νερά του Μπάλου σε όλες τις εκδοχές του γαλάζιου και του μπλε. Στην παραλία θα βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και μία καντίνα του δήμου. Αν υπάρχει η δυνατότητα, επιλέξτε μία καθημερινή στις αρχές ή τα τέλη του καλοκαιριού για να αποφύγετε το συνωστισμό. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ελάτε αρκετά νωρίς αν θέλετε να βρείτε ελεύθερες ξαπλώστρες. Όπως και ολόκληρη η χερσόνησος της Γραμβούσας, έτσι και ο Μπάλος έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, οπότε φερθείτε του όπως του αρμόζει. Αν ξεχαστείτε στην παραλία μέχρι αργά το απόγευμα, μη βιαστείτε να φύγετε. Ανεβείτε ψηλά στο μονοπάτι επάνω από το Μπάλο και απολαύστε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα που έχετε αντικρίσει ποτέ.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on LinkedIn